Indonesia

Jaa somessa

Merkittävä virstanpylväs

Sosiaaliturvan jättilaajennus takaa työntekijöille terveydenhuollon.

Miljoonien työntekijöiden mielenosoitukset ja ammattiliittojen kampanjointi johtivat Indonesiassa sosiaaliturvan jättilaajennukseen. Kun aiemmin terveydenhoitoon oli oikeutettu vain pieni osuus asukkaista, kesällä 2015 se laajeni koskemaan työssäkäyviä. Ammattiliittojen tavoitteena on ollut saada sosiaaliturva kaikille kansalaisille ja maassa asuville siirtotyöläisille. Katso graafista, mitä laajennus merkitsee.

——

Ay-liikkeen
vaikuttamistyön
ansiosta
116 miljoonaa
ihmistä pääsi
ilmaisen
sosiaaliturvan
piiriin

Indonesiassa ammattiliitot saivat yhteisellä kampanjalla varmistettua, että yli kymmenen vuotta aiemmin säädetty laki sosiaaliturvan laajentamisesta astui voimaan. Ensimmäisessä vaiheessa muutos tarkoitti sitä, että aiemmin vain virkamiehet kattanut terveydenhuolto laajeni koskemaan kaikkia työntekijöitä. Lakimuutoksen myötä lähes puolet Indonesian asukkaista pääsi ilmaisen terveydenhoidon piiriin.

Terveydenhuollon piirissä ovat myös vähintään puoli vuotta maassa olleet siirtotyöläiset. Vuoteen 2019 mennessä ilmaisen terveydenhuollon pitäisi suunnitelman mukaan laajeta koskemaan kaikkia kansalaisia. SASK on tukenut liittojen toimintaa Indonesiassa. SASKin kumppaniliitot toimivat metalli-, kaivos-, kuljetus- ja palvelualoilla.

Jakartan alueella minimipalkat
riittävät nyt elämiseen

Taulukossa minimipalkka suhteessa elämiseen riittävään palkkaan

Minimipalkka ja elämiseen riittävä palkka

Mirah Sumirat

”Me työntekijät emme halua elää köyhyydessä. Haluamme osamme maamme vauraudesta ja lapsillemme parhaan mahdollisen koulutuksen.”

Indonesian kaupallisten alojen ammattiliiton ASPEKin puheenjohtaja Mirah Sumirat. Lue lisää.