Mahdottomasta tuli mahdollista. Kansainväliset brändit joutuivat ottamaan vastuun tuotantoketjustaan. Ammattiliitot, YK ja kansalaisjärjestöt loivat Accord-sopimuksen, jonka tavoitteena oli kaikkien Bangladeshin tekstiilitehtaiden sähkö-, palo ja rakenneturvallisuuden tarkastamiseen. Tarkastukset ovat sujuneet hyvin.
——
Accord on sopimus, jonka allekirjoittajia ovat kansainväliset vaatebrändit, Bangladeshin tekstiilitehtaat ja ammattiliitot ja kansainvälinen ammattiliitot IndustryAll ja UNI. Sopimuksen tarkoituksena on Bangladshin tekstiilitehtaiden sähkö-, palo- ja rakenneturvallisuuden tarkastaminen. Allianssi on lähes vastaava järjestelmä, jonka allekirjoittajia ovat lähinnä amerikkalaiset vaatevalmistuttajat. Accord-säätiö on palkannut tarkastuksia tekemään noin 60 insinööriä, jotka kahdessa vuodessa ovat tarkastaneet kaikki suuret vientiin vaatteita valmistavat tehtaat. Pienempien tehtaiden tarkastuksista vastaa Bangladeshin hallitus.
——
Yleisimpiä ongelmia ovat palo-ovien ja -hälyttimien puuttuminen, palavan materiaalin varastoiminen työtiloissa, huonot sähkökytkennät ja pöly sähkölaitteissa, rakenteiden vakauden puutteet ja piirrustusten puuttuminen.
——
Keltaisella merkityt korjaukset on tarkastettu Accordin toimesta. Harmaalla merkityistä korjaukset ovat vireillä. Korjausten tekeminen on suuressa osassa tehtaista viivästynyt, mutta vain yksi tehdas on ilmoittaunut ettei se aio korjauksia tehdä. Tarkastetuista tehdasrakennuksista 11 osoittautui niin huonokuntoisiksi että ne joutuivat erikoistarkkailuun. Kolmesta rakennuksessa tehdas suljettiin ja se muutti toisiin tiloihin. Tehtaiden työntekijät pystyivät kuitenkin jatkamaan työssään.
——
Tekstiilityöntekijöiden palkka lähes kaksinkertaistui Rana Plazan katastrofin jälkeen. Palkka ei silti vieläkään ole kansalaisjärjestön arvion mukaan elämiseen riittävällä tasolla. Työntekijöiden palkat riippuvat tehtaiden tilauksista. Ylityökorvauksia ei usein makseta ja lomasta saa haaveilla turhaan, vaikka lomaa lain mukaan pitäisi saada. Työntekijät asuvat tehtaiden lähistölle rakennetuissa hökkeleissä ja tehtaiden ikkunoissa loistavat yhä vielä valot pitkälle iltaan, eikä läheskään kaikille työntekijöille makseta ylitöistä korvauksia.
H&M-vaateketju on ensimmäisenä vaatevalmistuttajana päättänyt, että ketjun käyttämissä tehtaissa työntekijöillä täytyy olla oikeudet ajaa oikeuksiaan yhdessä. Yhtiö allekirjoitti marraskuun alussa 2015 sopimuksen, jossa se lupaa edistää työntekijöiden ay-oikeuksia tehtaissaan. Sopimuksen laativat yhdessä H&M:n kanssa Kansainvälinen teollisuuden ammattiliitto IndustryAll ja Ruotsin metallityöväen liitto IF Metall. H&M:n tehtaissa työskentelee yhteensä 1,6 miljoonaa ihmistä eri maissa.
Rana Plaza tehdasrakennuksen sortumisen uhreille on maksettu tähän mennessä yhteensä 7,83 miljoonaa dollaria korvauksia. Merkittävän osan korvausrahaston rahoista maksoivat kansainväliset vaatebrändit, joista monet eivät suostuneet aluksi tunnustamaan vastuutaan tapahtuneesta. Brändejä vaadittiin mukaan Clean Clothes-järjestön PAY UP –kampanjalla, johon SASK osallistui. SASKin keräämät 3214 allekirjoitusta toimitettiin Benettonin toimitusjohtajalle 26.6. 2015. Benetton maksoi rahastoon 1,1 miljoonaa dollaria.