Nepal metsätyö

Jaa somessa

Elävä metsä elättää

Nepalin maaseudulla vallitsee ikiaikainen työnjako. Miehet tekevät raskaat metsätyöt kuten hakkuut, naiset keräävät metsän antimia ravinnoksi, astioiden valmistukseen ja kankaiden värjäykseen.

Metsää hyödynnetään ahkerasti, mutta työ on vaarallista ja rahaa siitä saa niukasti. SASKin ja WWF Suomen yhteisessä hankkeessa lyövät kättä metsien suojelu ja työntekijöiden oikeudet.

SASKin näkökulmasta hankkeen tärkein saavutus on se, että yli 60 000 metsätyöntekijää tunnustetaan nyt virallisina työntekijöinä. He ovat vihdoin päässeet työlainsäädännön ja sairausvakuutuksen piiriin. Aiemmin he olivat kehitysmaissa tyypillistä epävirallista työvoimaa, lakien ja säännösten ulkopuolella.

Metsätyöntekijät ovat perustaneet osuuskuntia, joiden kautta he tekevät työtä. Lisäksi metsästä elantonsa saavia on kannustettu liittymään ammattiliittoihin. Yli 10 000 onkin tehnyt niin – ja heistä jopa 35 % on naisia. Liitossa ihmisille on kerrottu työntekijöiden oikeuksista ja koulutettu samalla suojelemaan metsiä. Tuloksena metsäpalot ovat vähentyneet ja hakkuut on tehty luontoa kunnioittaen.

Yksi hankkeesta hyötyneistä naisista on Hari Priya Joshi. Hän liittyi ammattiliittoon kaksi vuotta sitten ja kouluttautui. Nyt hän kiertää puhumassa työturvallisuudesta ja oikeudenmukaisesta palkasta sekä metsien suojelusta. Enää hänen ei tarvitse kerätä polttopuita 1,5 euron päiväansioilla ja pelätä villieläimiä.

[blockquote text=”Yli 60 000 metsätyöntekijää tunnustetaan nyt virallisina työntekiöinä.” show_quote_icon=”yes”]