Mosambik

Jaa somessa

Päät nousivat pystyyn

Raskasta kotitaloustyötä tekevät naiset yhdistivät voimansa.

——

Ay-liikkeen kampanjoinnin tuloksena Mosambik on ratifioimassa kotitaloustyöntekijöiden järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuksia koskevan ILOn yleissopimuksen. Kotiapulaiset ovat saaneet jo oikeuden sosiaaliturvaan sekä oikeuden järjestäytyä ja neuvotella kollektiivisesti palkoistaan, työajoistaan ja työehdoistaan.

——

LIITOSSA JÄSENIÄ

2770

——

Aliarvostettua ja raskasta työtä tekevät kotitaloustyöntekijät ovat ryhtyneet vaatimaan oikeuksiaan eri puolilla maailmaa. Mosambikissa monet heistä eivät ole koko työuransa aikana saaneet lomaa, vaikka sellainen heille lain mukaan kuuluu. SASK tukee heidän ammattiliittonsa SINEDin toimintaa.

——

lisää voimaa tarvitaan

Mosambikin vaurastuessa keski- ja yläluokan ihmiset palkkaavat yhä enemmän kotiapulaisia. Samaan aikaan kouluttamattoman väestön työttömyys kasvaa. Alalle päädytäänkin usein siksi, ettei muuta työtä ole tarjolla.

——

Mosambikin vaurastuessa keski- ja yläluokan ihmiset palkkaavat yhä enemmän kotiapulaisia. Samaan aikaan kouluttamattoman väestön työttömyys kasvaa. Alalle päädytäänkin usein siksi, ettei muuta työtä ole tarjolla.

Työpaikat ovat usein epävirallisia eikä kirjallista työsopimusta ole. Työoloista on vaikea – tai jopa mahdoton – valittaa. Työpaikan menettämisen pelossa kotiapulaiset ovat alttiita hyväksikäytölle. Palkka on pieni, työntekijöille ei makseta ylityökorvauksia eikä heillä ole lomia tai sosiaaliturvaa. Nyt tähän kaikkeen on tulossa muutos, sillä heillä on järjestö, joka ajaa heidän etujaan.

Kotitaloustyöntekijöiden tarkkaa määrää Mosambikissa ei tiedä kukaan, mutta ammattiliitto arvioi heitä olevan ainakin 35 000 ja luku näyttää kasvavan. Liitto on 2 770 jäsenellään vielä liian heikko uskottavaksi edunvalvojaksi. Siksi se tarvitsee tukeamme.

kotityöntekijöistä
järjestäytynyt
8%
Angelina Salvador Macuamine

Angelina Salvador Macuamine liittyi SINEDin jäseneksi kesäkuussa 2015. Liiton vihreä paita on tallessa kotona. Mutta joko hän on mennyt työnantajan eteen paidassa? ”En vielä”, Angelina nauraa. ”Mutta ihan pian menen, aivan varmasti.”

Lue lisää.

Maputolainen poliisi Francisco sanoo ymmärtävänsä lahjuksia vaativia kollegoitaan: ”Olen onnekkaassa asemassa, sillä saan lämmittää lounastauolla omat evääni viraston keittiön mikroaaltouunissa. Katuja partioivat kollegani eivät välttämättä syö mitään 24-tuntisen työvuoron aikana. Heillä on nälkä.”

Lue lisää.