Intia

Jaa somessa

Lapsityö vähenee

Lasten käyttö kiellettiin monissa rakennusalan työehtosopimuksissa

——

Intian talouskasvu ei ole poistanut köyhyyttä ja epätasa-arvoa. Lapsityö on edelleen yleistä. Intian kaivosalalla työskentelee kymmeniä tuhansia lapsia, jotka tekevät vaarallista työtä koulunkäynnin kustannuksella. Koska hengityssuojaimia ei käytetä, lapset altistuvat kivipölykeuhkosairaudelle eli silikoosille.

——

5–14-VUOTIAISTA TÖISSÄ

389

Vaikuttamistyö on tuottanut tulosta rakennusalalla, missä lapsityö on kielletty jo 389 työehtosopimuksessa. SASKin tuella ammattiliitot taistelevat nyt lapsityön poistamiseksi kaivosteollisuudesta.

——

12 000

SASKin tuella on hankittu luku- ja kirjoitustaito yli 12 000 entiselle lapsityöläiselle.

——

50 000 NAISTA
TURVALLISEMMIN TÖISSÄ

Naisten asema on huono monilla työpaikoilla. Erityisen ongelmallisia ovat Intiaan ulkoistetut puhelinpalvelukeskukset, joissa tehdään usein yötyötä ja naiset joutuvat seksuaalisen häirinnän kohteiksi. SASKin tukemat liitot ovat neuvotelleet keskuksiin työehtosopimuksia, jotka takaavat turvallisemman työelämän noin 50 000 naiselle.

——

Seksuaalisen ahdistelun kieltävä laki voimaan

SASKin tukemilla ammattiliitoilla on ollut merkittävä rooli seksuaalisen häirinnän kieltävän lain voimaan saattamisessa Intiassa. Vuonna 2013 voimaan tulleen lain myötä kaikilla naisilla on taattu mahdollisuus puolustaa ihmisoikeuksiaan ja vaatia turvallisempaa työelämää. Laki tuli tarpeeseen, sillä Reutersin vuonna 2010 tekemässä tutkimuksessa Intia oli maa, jossa häirintää esiintyi eniten.

——