Haiti

Jaa somessa

Koulutusta naisille ja nuorille

Lukutaito lisääntyy korruption ja maanjäristyksen sortamassa Haitissa.

Haiti on romahtanut valtio, jossa kaikille avointa peruskoulutusta ei ole tarjolla. Ei myöskään ammattikoulutusta. Haitin kouluista 80 prosenttia on yksityisiä. Niihin ei suurimmalla osalla haitilaisista ole mitään asiaa, ja lukutaidottomuus on yleistä etenkin naisten keskuudessa. SASKin ja JHL:n tuella tuhannet haitilaiset ovat oppineet lukemaan.

——

Haitilaisista
lukutaitoisia

2010
[pie_chart separator=”no” percent=”20″ line_width=”24″]
2015
[pie_chart separator=”no” percent=”47″ line_width=”24″]

Lukutaitokouluttaja Hermione Césan Médard pitää naisten lukutaitopiiriä kotonaan Port-au-Princessä, Haitin pääkaupungissa. Viisi vuotta maanjäristyksen jälkeen hän on hitaasti onnistunut rakentamaan romahtaneen talonsa tilalle uuden. Sinne, neljän lapsen kotiin, ahtautuvat lukutaitopiirin 40 naista arki-iltaisin klo 16–20.

——

Haitin koulutus

Lukutaito- ja ammattikoulutushankkeessa on koulutettu noin 10 000 haitilaista. Heistä on noin 70 prosenttia on naisia. Hanke alkoi vuonna 2002 yhteistyössä naisverkosto Renafanmin kanssa. Lukutaitoryhmissä opetetaan myös matematiikkaa, seksuaaliterveyttä, osuuskuntatoimintaa ja ympäristötietoutta. Ryhmäläisten lähinäkö on tarkastettu, ja silmälaseja on jaettu niitä tarvitseville. Ammatillista koulutusta tarjotaan ompelussa, muurauksessa ja putkitöissä. Juuri ne nuoret kokevat parhaiten työllistäviksi aloiksi.

——

Koulutuksen tuloksia

Juel Mercila

Torimyyjä, kahden lapsen yksihuoltaja
”Kun täytyy lainata rahaa esimerkiksi omaan pieneen bisnekseen liittyen, minun täytyy allekirjoittaa sopimuksia. Ennen pystyin vain piirtämään rastin. En halua enää joutua tekemään niin. Samoin jos menin tapaamaan lasteni koulun rehtoria ja allekirjoittamaan asiakirjoja, en osannut kirjoittaa nimeäni. Tunnen ylpeyttä siitä, että osaan kirjoittaa oman nimeni.”

Antonine Duras

Työtön kahden lapsen yksinhuoltaja
”Haluan oppia kirjoittamaan oman nimeni, koska en halua enää piirtää pelkkää rastia. Aloitin opinnot eilen enkä vielä osaa kirjaimia, mutta tuntuu hyvältä, että olen alkanut opiskella. Olen myös hyvin ylpeä opettajastani ja hänen tyttärestään, joka auttaa opetuksessa, koska he ovat niin kärsivällisiä kanssani.”

Emilia Phanor, Haiti

Emilia Phanor

Työtön neljän lapsen äiti, leski
”Tulin kurssille koska kärsin siitä, etten osaa kirjoittaa. Kun osaat kirjoittaa, voit mennä minne haluat ja ilmaista itseäsi. Kun et osaa lukea, on kuin et kuuluisi yhteiskuntaan, et olisi osa sitä.”