ghana

Jaa somessa

Naiset töihin, lapset kouluun

Obuasin ja Tarkwan kaivoskaupunkien naiset saivat koulutusta ja itseluottamusta.

Naiset ovat opiskelleet esimerkiksi taloushallintoa ja käsitöitä. Lukutaidottomat ovat opetelleet lukemaan. Koulutuksen myötä naiset ovat saaneet tuloja ja perheillä on varaa laittaa lapset kouluun. Huonon toimeentulon vuoksi lapset myivät aiemmin ruokaa kadunvarsilla.

——

Hip hei

Tarkwan naiset juhlivat uusia taitojaan.

——

83

naista perusti
yrityksen.

98

naista oppi
lukemaan.

200

oppi mm. saippuanvalmistusta,
etananviljelyä ja koruntekoa.

664

opiskeli yrittäjyyttä
ja tasa-arvoa.

Koulutus toi kaivoskylien naisille arvostusta myös kotona. Kun kurssit alkoivat, miehet eivät olleet kovin innostuneita. Heistä olisi ollut parempi, jos vaimot olisivat pysyneet kotona. Miehet eivät uskoneet, että naiset edes pystyisivät yritystoimintaan. Nyt monet ovat heränneet huomaamaan, että vaimojen tuloilla on suuri merkitys perheelle. Osa miehistä on jopa alkanut auttaa vaimoaan yritystoiminnassa. ”Ennen mieheni ei kunnioittanut minua, mutta nyt kylläkin.”

——

6 tarinaa

Kursseille osallistuneet naiset kertovat, miten heidän elämänsä on muuttunut.

——

Cynthia Mensah
Cynthia Mensah

Tarkwa
”Aikaisemmin myin työkseni paprikoita ja tomaatteja, joita ostin torilta. Koulutuksessa olen oppinut valmistamaan jäätelöä ja alkanut myydä sitä. Kun ennen tienasin 5-10 cediä päivässä, nyt ansaitsen 15 cediä. Olen todella onnellinen, että minulla on ollut mahdollisuus osallistua koulutukseen.”

Dina Dazdie
Dina Dazdie

Neljän lapsen äiti, Tarkwa
”Aiemmin keräsin hiekkaa laittomilta kaivoksilta ja myin sitä. Siitä sai vaan muutaman cedin päivässä, mikä ei riittänyt lasten elättämiseen. Lisäksi loukkasin selkäni. SASKin tukeman koulutuksen ansiosta olen oppinut tekemään lihapasteijoita ja myyn niitä. Olen jopa onnistunut säästämään hieman rahaa.”

Georgina Gyimah Kesse
Georgina Gyimah Kesse

1,5 vuotiaan lapsen äiti, Obuasi
”Olen ammatiltani psykologi, mutta en ole löytänyt työpaikkaa. Koulutuksen avulla olen oppinut tekemään koruja ja nyt jopa opetan sitä muille. Itsevarmuuteni on lisääntynyt ja voin yleensäkin paremmin.”

Matilda Owusu
Matilda Owusu, 40

Neljän lapsen äiti, Obuasi
”Siskoni omistaa kaupan, jossa hän myy hiuslisäkkeitä. Hän antaa minun myydä kaupassaan koruja, joita olen oppinut tekemään. Työskentelin aiemmin kouluavustajana vammaisten lasten koulussa ja aion opettaa heidätkin tekemään koruja. Koulutus auttoi minua huomaamaan, että voin antaa jotain yhteisölleni. Aiemmin en olisi uskaltanut puhua näin ja antaa haastattelua. Nyt olen itsevarma.”

Mercy Asamoah
Mercy Asamoah, 35

Seitsemän lapsen huoltaja, Tarkwa
”Kun minulle soitettiin ja sain kuulla, että pääsen koulutukseen, olin hyvin onnellinen. Sitä ennen hankin elantoni myymällä maissipuuroa, jota keitin takapihan keittiössäni. Tienestini eivät riittäneet perheen elättämiseen. Nyt opin uusia taitoja, ja miehenikin on tyytyväinen ja tukenani.”

Rebekka Ampong
Rebacca Ampong, 31

Neljän lapsen äiti, Tarkwa
”Ennen tienasin noin cedin päivässä myymällä kotoani käsin ruokatarvikkeita. Riisikilo maksaa vähintään 5 cediä. Kun koulutus alkoi, se ei kiinnostanut minua hirveästi. Tuntui, ettei aikani riittänyt. Mieheni sanoi, että jos koulutuksesta ei ole hyötyä, minun pitäisi lähteä yhdistyksestä. Nyt olen ruvennut käymään somistuskurssilla ja se onkin ollut todella kiinnostavaa. Haaveilen siitä, että pystyn työlläni elättämään perheeni.”