Filippiinit2

Jaa somessa

Filippiinit

Kolumbiassa tapettiin yli 600 ay-aktiivia vuosina 2016–2019. Silti kuljetusalan liitto saa uusia jäseniä ja on onnistunut neuvottelemaan työehtosopimuksia.

Latinalaisen Amerikan Kolumbia on yksi vaarallisimmista maista ammattiyhdistysaktiiveille. Ihmisoikeuksia puolustetaan maassa usein oman hengen uhalla. Vaikka Kolumbian oikeistolainen hallitus ei ole ollut erityisen ay-myönteinen, on positiivisia tuloksia silti saatu aikaan.

——

sdgg

.

——

Kuljetusalan nuoria on saatu järjestäytymään

SASK ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ovat tukeneet paikallisia ammattiliittoja hankkeessa, jossa tuetaan kuljetusalalla työskentelevien nuorten järjestäytymistä. Hankkeessa on pyritty vahvistamaan ammattiliitto SNTT:ta ja edistämään nuorten työntekijöiden roolia siinä. Nuorten työntekijöiden rooli liitoissa on elintärkeää, sillä nuoria osallistamalla saadaan liittoihin jatkuvuutta sekä heille tärkeitä asioita esille.

Suurimpia haasteita kuljetusalalla ja satamissa ovat Latinalaisessa Amerikassakin työntekijöiden heikko edunvalvonta ja vuokratyöjärjestelmien hyväksikäyttö. Tyypillisiä ongelmia Kolumbian kuljetusalalla ovat työehtosopimusten puute, nollatyösopimukset, palkkojen polkeminen, puutteet työturvallisuudessa sekä ikään ja etniseen taustaan perustuva syrjintä.

On myös melko tavallista, että työnantajat perustavat omia liittojaan tai uhkailevat järjestäytyneitä työntekijöitä. Moni nuori jättää liittymättä ammattiliittoon, sillä pelkää työpaikkansa vaarantumista.

Nuorten ja naisten määrää on pyritty nostamaan ammattiliitossa ja saamaan sitä kautta heidän ääntään enemmän esille. Hankkeen aikana perustettiin nuorten komiteoita sekä järjestettiin tapahtumia, kuten jalkapallo- ja biljarditurnauksia.

Hanke onnistui hyvin tavoitteissaan: liitot ovat saaneet solmittua uusia työehtosopimuksia sekä rekrytoitua uusia jäseniä, joista iso osa on naisia. Vuonna 2019 uusia jäseniä saatiin yli 4500 ja nuorten osuus kasvoi vuodessa 800%. SNTT:stä on tullut tunnustettu neuvotteluosapuoli ja se onnistui solmimaan 28 uutta työehtosopimusta.

 

Lisätietoa:
https://demokraatti.fi/uusi-polvi-uskaltaa-vaatia-oikeuksiaan-kolumbian-ay-liike-elpyy-satamista/

 

——

Kuvia Kolumbiasta

——

Työelämä Kolumbiassa

Säännöllisistä työajoista ja sovituista eduista nauttivat työntekijät ovat harvinaista porukkaa. Työntekijöiden etujen ajaminen on Kolumbiassa yleisesti hengenvaarallista puuhaa. Ei ihme että tuloerot ovat suurimmat Latinalaisessa Amerikassa.

——

Työikäisistä
työssä
[pie_chart separator=”yes” percent=”89″ line_width=”24″]
Epävirallisissa
töissä
[pie_chart separator=”yes” percent=”58″ line_width=”24″]
Alle minimi-
palkan tienaa
[pie_chart separator=”yes” percent=”77″ line_width=”24″]
Sosiaaliturvan
piirissä
[pie_chart separator=”yes” percent=”11″ line_width=”24″]
Ammattiliittojen
jäseniä
[pie_chart separator=”yes” percent=”2″ line_width=”24″]
Työehtosopimuksen
piirissä
[pie_chart separator=”yes” percent=”4″ line_width=”24″]
[progress_bar title_tag=”h3″ gradient=”no” title=”Äitiyslomat” percent=”päivää” active_background_color=”#81d742″ noactive_background_color=”#8c8c8c” height=”100″][progress_bar_icon type=”normal” icon_pack=”font_awesome_5″ font_awesome_5=”fa fa-baby-carriage” size=”tiny” icons_number=”90″ active_number=”67″ custom_size=”30″ element_appearance=”100″]