Brasilia

Jaa somessa

Jalkapallon MM-kisat voitto brasilialaisille

Vaikka maajoukkue jäi välieriin, työelämä koheni mitalin arvoisesti

Vuoden 2014 jalkapallon MM-kilpailujen rakennusbuumi ja kisojen valtaisa medianäkyvyys antoivat mahdollisuuden parantaa rakentajien työoloja. Kun kisat loppuivat, jalkapallojoukkueet ja fanit lähtivät, mutta turvallisemmat työolot ja parempi palkkataso jäivät. Sama sabluuna oli käytössä neljä vuotta aiemmin Etelä-Afrikassa hyvin tuloksin. SASK tuki työntekijöitä edustavia ammattiliittoja molemmissa maissa.

——

Rakennustöissä kuolleet

Jalkapallon MM-kilpailut

——

Brasilia, graafi

Työturvallisuuden merkitystä voi helpoimmin ymmärtää vertaamalla eri MM-kisojen rakennustöiden turvallisuutta. Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa työntekijöillä oli liittojen kautta mahdollisuus vaikuttaa turvallisuuteensa. Vuoden 2022 kisoihin valmistautuvassa Qatarissa ammattiliittojen toiminta on laitonta ja kisoja rakentavilla siirtotyöntekijöillä ei ole mitään oikeuksia. Kisoihin on vielä vuosia aikaa ja kuolleiden rakennusmiesten musta lista vain pitenee.

——

Kisat käännekohta työelämälle Brasiliassa

Rakennusalalla työntekijöiden oikeuksista ei enää sovita riidelleen. Työntekijät ja työantajat tekivät historiallista yhteistyötä ja pystyivät laatimaan yhteisen koko maan kattavan työehtosopimusmallin. Yhteistyön seurauksena lakot ovat vähentyneet minimiin.

——

Rakennusala valtava työllistäjä

12 kisakaupungissa rakennustyöntekijöiden määrä lähes kaksinkertaistui. Kesän 2016 Rion olympiakisat pitävät rakennusbuumia yllä, ja paremmasta työelämästä hyötyvät myös tulevien kisojen rakentajat.

——

MM-kisojen 12 kisakaupungissa rakennusalan työntekijöitä
Työntekijöiden määrä kisakaupungeissa

3 merkittävää saavutusta

Rakennusalalla sovittiin monista olennaisista parannuksista  työturvallisuuteen ja palkkaukseen. Alan työehtosopimusmallissa kiellettiin esimerkiksi syöpää aiheuttavan asbestin käyttö. Monissa yrityksissä työtekijöille alettiin myös maksaa korvauksia ylitöistä ja yötöistä. Parhaissa yrityksissä työntekijöille alettiin myös maksaa tulospalkkioita.

——

683

Vuosina 2013-2014
koulutettiin 683
työsuojeluvastaavaa.

5–7,4 %

Rakennusalalle saavutettiin
laillisia minimipalkkoja korkeammat
korotukset, vuosittain.

90 €

Kaikkiin
sopimuksiin saatiin
lounasetu.

Työntekijöiden ääni voimistui

Brasiliassa talous on kehittynyt parempaan suuntaan monen vuoden ajan. Köyhyydestä työssäkäyvään keskiluokkaan on sen ansiosta noussut jo puolet kansasta. Tulot ovat silti edelleen erittäin pienet: keskiluokkaan kuuluvat henkilöt, jotka ansaitsevat 96–335 euroa kuukaudessa. Rakennusalalla kisat merkitsivät sitä, että työntekijöiden eduista pystytään nyt neuvottelemaan tasavertaisemmin.

——

22

rakennusalan paikallista, eri
keskusjärjestöjä edustavaa ammattiliittoa
laati rakennusalalle koko maan
kattavan työehtosopimusmallin.

285 000

Rakennusalan liittoihin liittyi
vuosina 2012–2014 285 000
uutta jäsentä. Se on noin
28 % työntekijöistä.

23

  Liitot neuvottelivat 23 uutta
työehtosopimusta, kaksi oli
alakohtaisia eli laajempia kuin yhtä
yritystä tai työpaikkaa koskevia..

Lakot vähenivät

Neuvotteluyhteyksien syntyminen on vähentänyt lakkoja Brasiliassa.

——

Lakkojen määrä